Tuesday, March 1, 2011

Cerita Di Sebalik 'Kappurung'

Selamat pagi kepada semua blogger..
Salam 1 Malaysia ya....harap semua ok2 aja..
hari ni hati gatal sangat nak share ngan korang satu stori ni..
actually bkn cter apa pon, saja nk share ngan korang tentang makanan orang di Sabah.
Kalau korang pna g Sarawak, diorang sebut makanan ni Ambuyat..
pna dgr x??? tp kat sabah kami gelar Kappurung..mcm ganas kn nma dia..hahahah..
Baru beberapa hari lepas saya n family mkn..sedap weiiii...gua ckp lu..
x tipu..

ok ok..cter sikit pasal benda alah ni..di mulakan cerita,
Kappurung ni gelaran kaum berbangsa Bugis yang bagi..kalau x silap lah..hehehe...mcm x sure je kn..
diperbuat daripada tepung kanji serta pelbagai campuran mengikut kehendak masing2..
nk bagi senang citer..meh aq ringkaskn..

       Bahan2nyerr..
  1. Tepung Kanji
  2. Sayur Kangkung
  3. Sardin
  4. Kacang tanah yang sudah digoreng & di tumbuk
  5. Garam n AjiNomoto
  6. Air
       Cara -cara ..
  • Mula-mula panaskan air sehingga mendidih
  • Larutkan tepung kanji dengan sedikit air
  • Kemudian tuangkan air yang mendidih ke dalam larutan tadi dan kacau sehingga masak.
haaa..mcm ni la..tangan kena kuat tau..bukan senang ye cik adik..
  • Bukan nk makan mcm tu pulak..kita kena jadikan tepung ni menjadi bebola kecik yang muat kat mulut comey kita k.
  • Pastu, mendidihkan air kat periuk then masukkan sayuran, sardin dan kacang..Tunggu sehingga masak dan kemudian tambahkan garam dan ajiNomoto secukup rasa.
  • Ok..sikit lg nk siap..
  • Campurkan kedua-duanya sekali..bebola + sayuran..mcm ni haaa
wahhhh sedapnya...nyam3x..
  • Dah siap.......Hidangan mcmni syok mkn beramai2...jom pekena semangkuk dua..hehehe
jeng jeng...ni lah mangkuk aq..2x tambah wei...mahu lebih sedap boleh tambahkan sambal tomato..
kecur weii...ptg ni aq buat lg la..
orait...see ya


 



No comments:

Post a Comment